Efectele tratamentului cu colagen

În articolul anterior am scris despre tratamentul cu colagen în afecțiunile gingivale. În acest articol aș vrea să scriu despre modul în care acest tratament funcționează!

Recesiunea gingivală este cu siguranță o patologie foarte frecventă a cavității bucale. Pe lângă problemele estetice, provoacă și hipersensibilitate dentară, care este dificil de tratat. Cauzele trebuie căutate, în special în determinanții genetici și în stilul de viață, cum ar fi igiena deficitară sau incorectă, periuța de dinți, imunitate și factorii declanșatori, cum ar fi fumatul și predispoziția la acumularea de tartru.

Există mai multe tipuri de retracții gingivale:

I

Recesiunea nu ajunge la nivelul muco-gingival și nu există pierderi interdentare de țesut. Vă puteți aștepta la recuperarea 100% a recesiunii.

II

Recesiunea traversează linia muco-gingivală și nu este însoțită de pierderea interdentară de țesut (papila interdentară). Vă puteți aștepta la recuperarea 100% a recesiunii.

III

Recesiunea atinge sau depășește linia muco-gingivală, există, de asemenea, o pierdere de atașament în spațiile interdentare sau o poziție incorectă a dinților care face imposibilă recuperarea 100% a recesiune (poziționare dentară slabă).

IV

Recesiunea depășește linia muco-gingivală. Pierderea semnificativă a osului sau a țesuturilor moi în spațiile interdentare. Starea de recesiune este avansată, este imposibil recuperat rădăcina expusă.

Numărul de ședințe recomandat de producător este de 4 ședințe la interval de 1-2 săptămâni. Minimul recomandat este de 3 ședințe astfel ca rezultatele să existe.

Cum funcționează acest tratament cu colagen?

Colagenul este considerat benefic în coagularea sângelui, deoarece fibrilele de colagen permit trombocitelor să adere la suprafață și să îmbunătățească în acest fel agregarea naturală și degranularea și inițiază formarea naturală a dopului de trombocite. Prin relația dintre acidul hialuronic, proteinele ​​matricei smalțului și comunicarea intercelulară, colagenul joacă rolul crucial în reglarea fiziologică a pielii și a mucoasei. Este un stimulator de țesut conjunctiv sigur și biocompatibil, care, sub formă injectabilă, poate avea o influență asupra stării gingivale prin modificări ale fibroblastului potențial proliferativ.

Forma injectabilă de atelocolagen este un material promițător pentru gingia moale, regenerarea și stimularea țesuturilor și permite reducerea numărului de proceduri și sprijin într-o varietate de scenarii chirurgicale. Acesta este primul examen clinic al rezultatului țesutului gingival efectuat după tratamentul recesiunii gingivale cu forma injectabilă de atelocolagen. Toate cazurile au fost examinate de către un parodontolog conform aceluiași protocol.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Referințe

  1. Newman, M.G.T.; Carranza, F.A.; Klokkevold, P.R. Carranza’s Clinical Periodontology, 11st ed.; Elsevier:
    Amsterdam, The Netherlands, 2011.
  2. Almeida, T.; Valverde, T.; Martins-Junior, P.; Ribeiro, H.; Kitten, G.; Carvalhaes, L. Morphological and
    quantitative study of collagen fibers in healthy and diseased human gingival tissues. Rom. J. Morphol. Embryol.
    2015, 56, 33–40. [PubMed]