Traumatismele dinților temporari și permanenți la copii, precum și infecțiile dento-parodontale se consideră urgențe în terapia pedodontică. Atitudinea terapeutică este realizată în urma unui diagnostic corect, asociat cu o radiografie și cu o anamneză exactă, gradul de afectare a țesuturilor învecinate precum și posibilitatea recuperării dintelui în cauză.

Cauzele traumatismelor sunt multiple:

  1. Majoritatea traumatismelor au loc la vârsta de 1,5 ani și 2,5 ani, perioada primei copilării, când copiii învață să meargă și cad spre anterior lezând astfel dinții din față, incisivii centrali superiori fiind cei mai afectați.
  2. Accidente de mașină, accidente sportive, accidente la școală.
  3. Tulburări neurologice sau dizabilități
  4. Molestarea/Acte de violență.

Traumatismele dinților se clasifică în 6 clase de gravitate:

  • Clasa I – fracturi de smalț
  • Clasa II – fracturile coronare fără afectarea pulpară
  • Clasa III – fracturile coronare cu atingere pulpară
  • Clasa IV – fracturile radiculare orizontale
  • Clasa V – fracturi corono-radiculare (coroana si rădăcina dintelui)
  • Clasa VI – luxații, contuzii, subluxații, extruzii, intruzii.

Traumatismele dinților temporari apar de la vârsta de 1,5 ani până la 5 ani și sunt cauzate, în majoritatea situațiilor, de activitățile sociale ale copiilor: jocurile de la grădiniță, din parcurile de copii, căzăturile cu bicicleta, etc. După o traumă de acest gen, părintele trebuie să contacteze medicul dentist pentru a merge la o consultație de specialitate. Medicul dentist va pune diagnosticul în funcție de anamneză, examinarea clinică și paraclinică. 

Ce complicații pot apărea?

  • Necroza pulpară – unde tratamentul de canal este obligatoriu pentru păstrarea dintelui pe arcadă
  • Anchiloza dintelui – dintele se fixează în alveolă și îngreunează sau chiar stopează apariția dintelui permanent pe arcada -> necesitatea unei radiografii unidentare
  • Afectarea germenului permanent – mai ales în intruzii sau luxații totale poate fi afectat germenul dintelui permanent.

Consultul stomatologic este foarte important în urma unui traumatism al dinților! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Copiii în centrul atenției

1 June 2015 0 Comments 26 tags

Pentru că tot e 1 iunie am decis să scriu un articol despre îngrijirea dinților la copii. Este importantă igiena dentară la copii? DA! Este foarte importantă igiena dinților de lapte.

Când apar dințișorii de lapte?

1 September 2015 0 Comments 6 tags

Mămici și tătici, dacă nu știți ordinea în care apar dinții de lapte sau vă întrebați la câte luni încep să apară, v-am găsit o poză sugestivă care vă poate

Este fluorul benefic pentru sănătatea dinților?

14 October 2015 0 Comments 13 tags

Fluorul este un microelement benefic în dezvoltarea smalțului dentar, conferind o rezistență mare împotriva cariei dentare. Fluorul este benefic pentru dinți atâta vreme cât acesta este bine măsurat. De ce? Pentru