Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme legate de glicemie, astfel că întâlnim din ce în ce mai multe persoane diabetice în practica noastră zilnică.

Ce trebuie să știe pacientul diabetic?

În primul rând el trebuie să aibe un control asupra nivelului glicemiei. Există două tipuri de diabet zaharat: insulino-dependent si non-insulino dependent. Cei de tipul I trebuie să respecte schema de tratament pe care medicul diabetolog curant i-a realizat-o, tocmai pentru a menține valorile glucozei la un nivel cât de cât normal.

Pacienții cu diabet trebuie să știe că igiena orală este vitală în cazul lor. Din cauza variațiilor care se produc în corp ei se se confruntă cu mai multe probleme la nivelul cavității bucale: parodontopatii, gingivite, sângerări gingivale abundente, stomatite, xerostomie, infecții repetate, candidoze orale. Așa că ei trebuie să fie mult mai atenți la igiena zilnică.

Pacienții trebuie să informeze medicul dentist cu privire la medicamentația luată precum și cu statusul ultimelor analize, astfel medicul poate decide dacă este sau nu este necesar un tratament antibiotic pentru intervențiile mai de amploare. La pacienții cu un control precar al diabetului, profilaxia antibiotică este obligatorie, iar antibioticul de elecție este amoxicilina care nu modifică valorile glucozei. În cazul durerilor, se recomandă paracetamolul sau codeina.

Pacientul diabetic va fi programat dimineața, la maximum 2 ore de la micul dejun. Glicemia trebuie să fie în valori normale și trebuie de avut grijă la posibilele infecții care pot apărea datorită imunității scăzute pe care acești pacienți o prezintă. Urgențele stomatologice (pulpectomie, drenaj, extracții) vor fi urmate de antibioterapie, iar anesteziile se pot efectua fără probleme.

Pacientul diabetic necesită control stomatologic regulat, măcar o dată la 6 luni, pentru igienizare și profilaxie.

Nu în ultimul rând, succesul oricărui tratament stomatologic este condiționat de conștiinciozitatea fiecărui pacient în stăpânirea acestei afecțiuni cronice, dar și de menținerea unei igiene orale riguroase, cu toate mijloacele disponibile (periaj regulat, ața dentară și apa de gură)

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

diabet (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Conduita terapeutică în intervențiile chirurgicale de mică amploare la pacienții cu hipertensiune arterială

10 March 2018 0 Comments 6 tags

CONDIŢII DE TRATAMENT ÎN CABINETUL DE MEDICINĂ DENTARĂ Pacienţilor cu afecţiuni generale* asociate patologiei medico-dentare li se va solicita acordul medicului specialist / familie unde pacientul se tratează pentru o

Medicamentele și reacțiile lor la nivelul cavității bucale

27 January 2019 0 Comments 14 tags

Medicamentele pot da reacții vizibile la nivelul cavității orale, astfel că medicul stomatolog poate uneori să deducă tratamentul medicamentos al pacientului. Este foarte important să comunicați medicului toată schema de

Tratamentul stomatologic la pacienții hemofilici

24 October 2017 0 Comments 6 tags

Hemofilia este o tulburare de coagulare moștenită genetic care produce sângerări anormale. Hemofilia reprezintă lipsa factorului VIII de coagulare și este de trei feluri: hemofilia A – cea mai întâlnită,