Bruxismul (scrâșnirea dinților) este un obicei care constă în lovirea și frecarea dinților între ei. Bruxismul se poate manifesta diurn (în timpul zilei) sau nocturn (noaptea).

Este un fenomen extrem de des întâlnit în zilele noastre. La adulți bruxismul poate fi un obicei legat de stres, însa, în cazul copiilor, bruxismul pare să fie legat de noua senzație de a avea dinți. Copiii își pot scrâșni dinții atât ziua, cât și noaptea însă cu mai mare putere noaptea.

bruxism

Medicii stomatologi de regulă nu tratează bruxismul la copiii mici, deoarece nu creează probleme de durată. Dinții de lapte nu durează decât câțiva ani, iar bruxismul adesea dispare când au erupt toți dinții permanenți. Dacă nu dispare, medicul stomatolog vă recomandă tratamentul potrivit.

Bruxismul la copii apare cel mai des în perioadele de vârstă între 3-6 ani și 10-12 ani, poate apărea și ca urmare a unor răceli sau infecții ale urechii și de asemenea, copiii pot scrâșni din dinți și ca să-și reducă disconfortul dat de diverse alergii.

CAUZELE BRUXISMULUI:
Bruxismul nu are o cauză bine definită, ci variază de la caz la caz, iar părerile specialiștilor diferă. S-au găsit mai mulți factori cauzali, cum ar fi:

  1. Stresul emoțional pozitiv sau negativ: o dorință puternică, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, durerea,etc.
  2. Lipsa odihnei: durata somnului și capacitatea de relaxare.
  3. Personalități agresive, perfecționiste, obsesive sau persoanele grăbite și nerăbdătoare să își atingă un anumit scop au tendința crescută de a dezvolta bruxism (mai ales persoanele din funcții de conducere).
  4. Tulburări de ocluzie – dinții nu sunt aliniați corect sau sunt în erupție.
  5. În perioada de schimbare a dinților – la copii
  6. O obturație recentă sau o lucrare protetică recentă care e “mai înaltă”.
  7. Obstrucția parțială a căilor aeriene prin infecții amigdaliene sau polipi.
  8. Infecții ale urechii – la copii .

close-view-of-woman-with-jaw-pain_Fotor

Semne de bruxism:

  • Zgomot specific la culcare, în timpul somnului sau/și ziua
  • Uzura dintelui (marginile dinților se transformă în suprafețe, dar și alte fețe ale dintelui pot fi afectate), fracturi ale dinților sau căderea obturațiilor
  • Retracții gingivale sau pungi parodontale
  • Hipersensibilitate dentară la rece, la cald sau la atingere la locul unde dinții se întâlnesc cu gingia. 
  • Mobilitatea dinților
  • Oboseala dureroasă a mușchilor feței, dureri în oasele maxilare, dureri ale articulației temporo-mandibulare, dureri în zona urechilor, eventual dureri de cap

Tratamentul bruxismului

Medicul dumneavoastră dentist poate să vă diagnosticheze dacă suferiți de bruxism și vă poate sfătui asupra modalităților terapeutice adecvate, individualizate, pentru a opri acest obicei.
Există multe terapii comportamentale care pot fi aplicate. Poate fi confecționată o gutieră specială dintr-un material transparent, flexibil care se aplică pe dinți și se poartă de obicei noaptea. Aceasta împiedică frecarea dinților între ei, prevenind astfel uzura lor sau se realizează echilibrarea ocluzală, dacă este nevoie!

bruxism

Dr. L

One thought on “Scrâșnești din dinți? Află dacă ai probleme!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Tulburări la nivelul articulației temporo-mandibulare

10 March 2016 0 Comments 6 tags

Tulburările articulației temporo-mandibulare se manifestă ca urmare a unor probleme apărute la nivelul articulației, a maxilarului sau mandibulei și a mușchilor faciali aflați în zona respectivă. Ce este articulația temporo-mandibulară? Articulația

Cum temporizăm anumite “urgențe” stomatologice

28 March 2020 0 Comments 18 tags

Din cauza pandemiei existente în această perioadă, căutăm să venim în ajutorul pacienților cu diferite sfaturi pentru a temporiza eventualele dureri, urgențe stomatologice. Din păcate doar temporizare, nu rezolvare sau

Radiografiile dentare repetate reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră?

21 August 2015 0 Comments 7 tags

Vă întrebați de ce medicul dumneavoastră dentist vă tot trimite la radiografii? Vă îngrijorează radiațiile emise și acumularea lor în organism? Radiografiile dentare reprezintă o imagine a dinților, oaselor și