Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă ai suficientă vitamica C în alimentație?

Te-ai gândit atunci când mănânci dacă în farfuria ta ai alimente care conțin suficientă vitamina C? Dacă nu ai făcut acest lucru, îți sugerez să începi de astăzi.

De ce?

Scorbutul este o afecțiune cauzată de carența (lipsa) vitaminei C din organism. Denumirea provine din latină, fiind o afecțiune cunoscută din timpurile antice grecești și egiptene. Scorbutul este frecvent asociat cu povestiri despre marinarii din secolele al 16-lea și al 18-lea care navigau în curse lungi, vreme îndelungată, fără să ofere organismului suficientă vitamina C, fapt ce a dus la deteriorarea stării lor de sănătate și chiar la deces.

Simptomele scorbutului apar după 3 luni de carență. Pacienții cu o astfel de afecțiune manifestă

  • oboseală,
  • apatie,
  • dureri de membre și de încheieturi
  • boli ale gingiilor și dinților,
  • gingii moi, sângerânde,
  • pete negre și albastre pe piele
  • pierdere în greutate
  • răni care apar ușor și se vindecă foarte greu
  • păr uscat
  • anemie
  • imunitatea scăzută – răceli frecvente care trec foarte greu.

Cum ne diagnosticăm?

Întâi de toate, medicii vor face examinări fizice pentru a depista simptomele descrise mai sus. Valorile vitaminei C se pot afla prin teste de laborator care analizează nivelurile serice de acid ascorbic (sau a concentrației de acid ascorbic în sânge). Uneori se recomandă teste radiologice pentru a se descoperi modul în care scorbutul a afectat deja organismul.

Atenție!!! Se contraindică autodiagnosticarea deoarece excesul de vitamina C (între 1000-5000 mg/zi) este de asemenea extrem de dăunător!

Surse de vitamina C sunt: fructe (portocale, papaya, mere, capșuni, grepfruit, pepene), broccoli, ardei gras, roșii, mango, cartofi, varză, spanac, lămâie, varză, afine.

Vitamina C este mai mult decât o substanță care împiedică apariția unor boli. Vitamina C este una dintre cele mai importante substanțe din corp!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

11 Lucruri care nu le știai despre dinții și gura ta!

25 October 2015 0 Comments 12 tags

Exista multe informații generale despre dinții unui om, însă curiozitățile nu sunt scrise în articolele zilnice. Presupunem că deja subiectul despre igiena orală este unul cunoscut și fiecare dintre voi

Medicamentele și reacțiile lor la nivelul cavității bucale

27 January 2019 0 Comments 14 tags

Medicamentele pot da reacții vizibile la nivelul cavității orale, astfel că medicul stomatolog poate uneori să deducă tratamentul medicamentos al pacientului. Este foarte important să comunicați medicului toată schema de

Știați că…?

25 May 2015 0 Comments 26 tags

Saliva are rolul de a curăța cavitatea bucală în mod natural, iar o producție insuficientă poate cauza respirație urât mirositoare, probleme dentare sau chiar lipsa apetitului. Poți stimula producția de