Înainte de a răspunde la această întrebare aș vrea să vă descriu TEHNICA CORECTĂ de periaj dentar, tehnică pe care mulți nu o știu sau nu o realizează din diferite motive.

Pentru un periaj corect, periuța se ține într-un unghi de 45 de grade (aproximativ) față de suprafața dinților. Mișcările pe care trebuie să le efectuăm sunt mișcări verticale, de sus în jos (respectiv de jos în sus), adică dinspre gingie înspre dinte. Această mișcare realizează curățarea și masarea gingiilor, mișcare vitală sănătății gingiilor. Periajul nu se face excesiv, periile sunt astfel fabricate încât să îndepărteze placa bacteriană. Periajul se realizează atât pe fața externă, cât și pe fața internă a dinților, prin mișcări repetate (aproximativ 5 mișcări pe suprafața fiecărui dinte). Suprafața ocluzală se periază cu mișcări de du-te-vino și indicat este și periajul limbii. Un periaj corect durează între 2-4 minute.

După însușirea acestei tehnici corecte de periaj, cu periuța normală, putem să vorbim și despre periuța electrică.
Periuța electrică are o serie de avantaje: realizează o curățare mai eficientă a suprafeței dinților, timpul destinat periajului este mai redus. Pentru efectuarea periajului se recomandă periuțe cu peri sintetici, de consistență moale sau medie, cu capătul tăiat drept sau rotunjit, cu trei sau patru rânduri de tufe, corect întreținute, spălate bine după fiecare utilizare, schimbate la primele semne de deteriorare, de obicei la intervale de 1-3 luni. Periuța de dinți se va păstra într-un loc unde se va usca rapid, nu într-o cutie sau în apă.

Studiile arată că ambele tipuri de periuțe, UTILIZATE CORECT, realizează în egală măsură o igienizare bună în zonele accesibile. Periuța de dinți electrică nu are un potențial mai mare de a provoca abraziune gingivală față de cea manuală.
10678800_334734183356713_6037670578719008124_n
În orice carte de specialitate, INDICAȚIILE PERIUȚEI ELECTRICE sunt următoarele:
– copii mici la care periajul manual se face mai greu;
– persoanelor purtătoare de aparate ortodontice – cu indicații din partea ortodontului;
– persoanelor handicapate fizic;
– bolnavi necooperanți, oligofreni, cu artrite și artroze poliarticulare deformante, boala Parkinson.

Părerea mea este că e important periajul dentar corect, atât pentru dinți cât și pentru gingie. Dacă dorința de achiziționa o periuța electrică este mare, sugestia mea este să alternați periuțele, de exemplu: dimineața vă spălați cu periuța electrică și seara cu cea normală sau invers. Dacă totuși nu doriți să folosiți periuța normală, în momentul când vă cumpărați o periuță electrică să vă informați cu privire la tehnica de periaj în cazul acesteia, periile periuței de dinți să fie din filamente de nailon și cap activ rotunjit.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Curățarea limbii

22 October 2020 0 Comments 16 tags

În carul igienei orale zilnice, raclajul limbii este un pas important spre o igienă orală corectă și completă! Igiena orală corectă cuprinde: periajul dentar corect efectuat, curățarea țesuturilor moi existente

Știm să ne spălăm corect pe dinți?

4 May 2015 6 Comments 10 tags

Am întâlnit mulți pacienți care m-au întrebat cum trebuie să se spele corect pe dinți. Din păcate, nu suntem informați de mici cu privire la tehnica corectă de periaj dentar.

Ce facem pentru o dantură sănătoasă?

5 May 2015 2 Comments 13 tags

Fiecare dintre noi poate respecta câțiva pași pentru a reduce riscul dezvoltării cariilor, infecțiilor și problemelor dentare. În primul rând vizita la medicul stomatolog o dată la 6 luni este