De ce se îngălbenesc dinții? Cum acționează substanțele de albit?

În majoritatea cazurilor dinții își modifică culoarea datorită infiltrării smalțului cu substanțe organice din alimente precum: cafeaua, nicotina, vinul roșu, ceaiul, sucurile carbogazoase, diferite alimente ce conțin coloranți etc. care dau tentă gălbuie sau maronie. Substanțele de albit puse în contact cu smalțul OXIDEAZĂ aceste infiltrații organice și redau strălucirea și albul natural al dinților.
Dinții cărora li s-a extras nervul (devitali) pot beneficia și de un alt sistem de albire care constă în aplicarea substanței de albit și în interiorul dintelui.

Albirea este de două feluri: albirea dinților a căror culoare a fost modificată în urma devitalizării (scoaterii nervului) sau a unui traumatism și albirea în scop cosmetic.

Albirea dinților modificați de culoare se realizează exclusiv în cabinetul stomatologic crearea unei cavități pe fața palatinală sau linguală a dintelui, în care se aplică un gel special pentru 24 ore.
După aplicări succesive, atunci când dintele ajunge la culoarea dorită, cavitatea rezultată se umple cu material de obturație fizionomic (compozit).
Albirea dentară în scop cosmetic (bleaching) este un procedeu prin care dinții sunt aduși la o culoare mai deschisă decât culoarea lor naturală. Se poate realiza acasă sau în cabinet.

Este posibil ca pe durata realizării tratamentului de albire să apară sensibilitate sau chiar durere. Acesta poate fi prevenită de medicul dentist prin aplicarea unei substanțe desensibilizante înainte de începerea tratamentului sau chiar ulterior, întrerupând temporar tratamentul de albire. Rezultatele apar în general de la primele ședințe în care se aplică substanța și diferența de culoare este imediat vizibilă.

Consultația inițială este obligatorie. Substanțele de albit se adresează suprafeței smalțului și nu trebuie să pătrundă în interiorul unui dinte vital ( prin fisuri ale smalțului sau carii netratate). Deasemenea dinții trebuie sa fie perfect curați înaintea tratamentului de albire astfel încât detartrajul și periajul profesional sunt obligatorii. Medicul dentist vă poate recomanda modalitatea de tratament de albire a dinților care este potrivită pentru situația dumneavoastră particulară!

Înainte și după procedeul de albire dentară

Înainte de orice fel de albire este necesar un detartraj și un periaj profesional realizat de către medicul stomatolog. În timpul albirii, pe toată perioada tratamentului plus încă 48 ore se recomandă să nu se consume cafea, coca cola, ciocolata, cacao, vin roșu sau alte băuturi cu un conținut ridicat de coloranți.

De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe întreaga perioada a tratamentului. Este posibil să apară o sensibilitate a dinților, dar acesta se remite după 1-3 zile sau după o aplicare de gel cu fluor sau desensibilizant.

Aceste albiri în scop cosmetic nu sunt dăunătoare pentru dinți în măsura în care NU SE ABUZEAZĂ de ele. După o albire este indicat să se aștepte aprox 12-18 luni până la efectuarea unui nou tratament.

ATENȚIE!!! Există persoane cu o sensibilitate crescută a smalțului. Acestor persoane nu li se recomandă nici un fel de tratament de albire chimic deoarece sensibilitatea dinților poate crește și poate să devină o sensibilitate permanentă!

Dr. L

cabinet stomatologic dr Laura Rusu

2 thoughts on “Ne albim sau nu dinții?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Albirea dentară profesională

5 August 2023 0 Comments 16 tags

Albirea dentară în scop cosmetic (bleaching) este un procedeu prin care dinții sunt aduși la o culoare mai deschisă decât culoarea lor naturală. Consultația inițială este obligatorie. Substanțele de albit se adresează

Bijuteriile dentare – noile accesorii la modă

14 July 2015 0 Comments 12 tags

Acestă modă cu bijuteriile dentare este destul de nouă la noi în România, însă în țările mai dezvoltate persistă de câțiva ani. Încă din Egiptul Antic se practicau lucrări stomatologice cu

Când apelăm la fațetele dentare?

31 January 2019 0 Comments 3 tags

Fațetele dentare nu mai reprezintă o noutate pentru mulți dintre pacienți, însă de multe ori acestea nu rezolvă în totalitate problema, mai mult decât atât, acestea nu se indică în