Profilaxia dinților și învelișului acestora începe încă din stadiul intrauterin, fiind și faza inițială de formare a mugurelui dentar și a țesuturilor înconjurătoare. 

În faza inițială de formare mama este responsabilă de buna dezvoltare a dinților. De aceea trebuie să se asigure o condiție de viață și igienă bună a femeii gravide, alimentația trebuie să fie echilibrată în ceea ce privește principiile alimentare, evitarea toxinelor (alcool, nicotină, cofeină) și control periodic a stării de sănătate.

În a doua fază, după naștere până la vârsta de 3 ani, evoluția aparatului masticator se caracterizează prin erupția dinților de lapte și formarea dinților permanenți. În această fază profilaxia se realizează prin recomandarea unei alimentații la sân a copilului, ceea ce asigură dezvoltarea normală a mandibulei și grupelor de mușchi masticatori. Se evită obiceiurile vicioase ca respirația bucală, deglutiția infantilă, tulburãrile de vorbire. Alimentația trebuie să fie echilibrată, igiena bucală și corporală foarte bună, inițierea de către mamă a unor proceduri de igienă dentară care vor fi însușite treptat de către copil: clătirea gurii după mese și chiar periajul dentar începând cu vârsta de 2-3 ani. Controlul dentar trebuie făcut de două ori pe an, încã de la această vârstă pentru e evita cariile și migrarea dinților.

În perioada a treia de evoluție a aparatului dento-maxilar, cuprinsă între 4-7 ani, se formeazã și erup o serie de dinți. În această perioadă trebuie instiuită, controlată și urmărită igiena dentară și trebuie realizat tratamentul precoce al leziunilor dentare.

Perioada a patra de evoluție este cuprinsă între 8 si 17 ani și se caracterizează prin formarea definitivă a dinților și învelișurilor acestora. Igiena bucală trebuie să fie perfectă, tratamentul leziunilor trebuie efectuat precoce, tratamentul ortodontic, dacă este nevoie și controlul sănătății gingiei ajută la prevenirea gingivitelor sau parodontitelor.

Perioada a cincea, 18-40-45 ani, urmărește menținrea unei igiene bucale corespunzătoare, echilbrarea ocluziei, corectarea factorilor daunatori, tratamentul edentații (spațiilor lipsă) prin lucrări protetice și o alimentație echilibrată.

Ultima fază 40-50-65 ani este o perioadă de involuție a aparatului dento-maxilar. În această perioadă se respectă cu strictețe igiena dentară, se îndepărtează factorii naturali de iritație sau a celor rezultați în urma unor tratamente necorespunzătoare.

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

One thought on “Evoluția aparatului oro-dentar începe încă din stadiu intrauterin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Nu îți fie frică de dentist! Iată câteva sfaturi pentru a învinge această frică!

9 July 2015 0 Comments 10 tags

În primul rând vom spune că “nu ești singurul!” Sunt mulți oameni care împărtășesc anxietatea, frica sau fobia de a merge la dentist. Știm cu toții cât de rău este

Sarcina și impactul ei asupra sănătății orale a viitoarei mămici

13 April 2017 0 Comments 7 tags

În timpul sarcinii femeia se confruntă cu diferite schimbări hormonale care pot avea un impact major asupra riscului de apariție a afecțiunilor cavității bucale. Sângerările gingivale reprezintă un prim semn

Ce trebuie să fac pentru a evita urgențele stomatologice în sarcină?

19 April 2017 0 Comments 4 tags

Într-un articol anterior ai văzut impactul pe care îl are sarcina asupra sănătății noastre orale. Acum trebuie să vedem ce putem face pentru a evita durerea, disconfortul, urgența stomatologică! Dacă