Mulți părinți nu știu cu exactitate la ce vârste cresc dinții definitivi, dacă există sau nu simptome, dacă ei sunt aliniați corect sau nu! 

Sfatul meu și al colegilor mei este să mergeți cu copilul la medicul dentist încă de la vârste fragede, 3-4 ani, pentru a se obișnui copilul cu vizitele periodice recomandate, pentru a se obișnui cu mediul și pentru a primi sfaturi din partea medicului dumneavoastră cu privire la igiena corectă, alimentația recomandată și statusul dinților existenți. La o astfel de vizită vă puteți reaminti vârsta la care încep să crească dinții, ei având o creștere treptată și fiecare grup dentar având o anumită perioadă de erupție. După ce există un anumit număr de dinți permanenți, medicul vă poate spune dacă aceștia cresc corect sau dacă, pe viitor, va trebui să apelați la un tratament ortodontic pentru a realiza corecția dinților incorect erupți.

Primul dinte definitiv este molarul de 6 ani, care apare în spatele dinților de lapte, la vârsta de 5-6 ani. Acest dinte este foarte important pentru mușcătura copilului dumneavoastră! El nu înlocuiește altă măseluță, ci apare după cele deja prezente, lungind astfel arcada dentară. De cele mai multe ori această erupție dentară NU se însoțește de simptomatologia cu care sunteți obișnuiți la apariția dinților de lapte (înroșirea gingiilor, agitație, febră, neliniște), de aceea “molarul de 6 ani” apare în gurița micului pacient aproape fără să vă dați seama! Există câte un molar de 6 ani pe fiecare parte (4 în total)

Al doilea grup dentar apare la vârsta de 6-7 ani, incisivii centrali inferiori, cei doi dinți din mijloc de pe arcada inferioară. La vârsta de 7-8 ani apar dinții alăturați celor de jos din mijloc, adică erup incisivii laterali inferiori și concomitent încep să apară și incisivii centrali superiori, cei doi dinți din mijloc de pe arcada superioară. La vârsta de 8-9 ani apar incisivii laterali superiori, lângă cei doi dinți centrali deja erupți. Urmatorii dinți erupți sunt la vârsta de 10-12 ani, premolarii primi și apoi premolarii secunzi, dinți care apar în fața molarului de 6 ani. Aici apare de multe ori confuzia unora care așteaptă întâi erupția caninului care apare abia la vârsta de 11-12 ani, dupa erupția tuturor premolarilor. Mare grijă la integritatea caninului de lapte deoarece afectarea lui și extracția timpurie poate duce la erupția premolarilor în locul caninilor și mai apoi complicații la erupția caninilor (imposibilitatea caninului de a erupe din cauza spațiului redus sau inexistent, înghesuiri, erupția incorectă spre buză sau în interiorul gurii, etc). La vârsta de 12 ani apare molarul cu același nume, în spatele molarului de 6 ani.

Molarul de minte apare după vârsta de 18 ani. Unii pot avea toți cei 4 molari de minte, doar 3 molari, 2 molari sau pot fi inexistenți.

În total: 28 dinți + molarii de minte 🙂

Și aici atașez un filmuleț pentru o înțelegere mai bună a procesului: Erupția dinților permanenți

Nu uitați:

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Traumatismele dentare la copii

27 February 2018 0 Comments 7 tags

Traumatismele dinților temporari și permanenți la copii, precum și infecțiile dento-parodontale se consideră urgențe în terapia pedodontică. Atitudinea terapeutică este realizată în urma unui diagnostic corect, asociat cu o radiografie

Află de ce copilul tău are gingiile inflamate

16 July 2015 0 Comments 12 tags

Gingivita la copii poate să apară atât la fete cât și la băieți, în special în zonele unde se concentrează placa bacteriană și tartrul dentar. Aceasta de numește gingivită de

Copiii în centrul atenției

1 June 2015 0 Comments 26 tags

Pentru că tot e 1 iunie am decis să scriu un articol despre îngrijirea dinților la copii. Este importantă igiena dentară la copii? DA! Este foarte importantă igiena dinților de lapte.