În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale avansate, cronice, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a bolii cardiovasculare decât cei fără sau cu un nivel scăzut al infecţiei parodontale.

Mecanismul prin care se leagă boala parodontală de boala vasculară coronariană ar fi eliberarea bacteriilor din țesutul parodontal (din jurul dintelui) în fluxul sangvin (sânge) prin intermediul căruia aceste bacterii ajung la nivelul inimii, unde formează conglomerate (plăci aterosclerotice).

Îmbolnăvirea parodonțiului marginal are mai multe forme: gingivita – inflamarea gingiei care devine roșie, sângerândă și parodontita – distrugerea ligamentului de susținere a dintelui care duce la formarea de pungi parofontale cu pierderea dinților.

Interacțiunea dintre bacteriile care se află în placa bacteriană (tartru), procesele inflamatorii, lipopolizaharide si imunitatea scăzută a organismului este fundamentală în mecansimele care leagă boala parodontală de bolile cardiovasculare.

Diminuarea apariției bolilor de inimă într-un procent însemnat de cazuri, porneşte de la periuţa de dinţi şi utilizarea ei zilnică! O vizită la medicul stomatolog o dată la 6 luni și efectuarea unui detartraj și periaj profesional vă pot ține departe de problemele care pot apărea la inimă!

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

3 thoughts on “Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Caria radiculară sau caria de colet

13 August 2017 0 Comments 5 tags

Leziunile de la nivelul suprafețelor radiculare se prezintă sub forma unor leziuni cronice, asociate cu vârsta înaintată, dar nu numai. Aceste leziuni carioase debutează la nivelul joncțiunii smalț-cement și se

Controlul consumului de zahăr și al obiceiurilor alimentare

22 October 2015 0 Comments 8 tags

Studiile au demonstrat că zahărul constituie cel mai important factor în dezvoltarea cariilor. În țările cu consum al zahărului mai mic de 18 kg/persoană/an, experiența carioasă este scăzută. Consumul restricționat

Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase – printre cele mai dăunătoare pentru dinți

7 May 2015 0 Comments 17 tags

Alimentația ne influențează nu numai silueta ci și sănătatea dinților. Unele dintre plăcerile culinare pot fi adevărate bombe pentru dinți, provocând eroziunea acestora, apariția cariilor sau o sensibilitate crescută. Pe