Virozele respiratorii sau așa numitele “răceli de sezon” debutează la începutul sezonului rece sau la schimbările bruște de temperatură, în special la începutul sezonului cald când vremea ne “păcălește”.

Cum îți dai seama încă din faza incipentă de o presupusă viroză respiratorie?

Majoritatea debutează lent cu rinoree (curge nasul), dureri de cap, dureri oculare, chiar ușoare dureri musculare, oboseală, respirație greoaie, dureri la nivelul gâtului, strănuturi frecvente, tuse. Toate aceste simptome îngreunează vizita la medicul dentist.

Pe lânga faptul că nu ai chef să stai cu gura căscată, poate îți mai vine să tușești, să strănuți și de cele mai multe ori faci asta exact când medicul dentist e îndreptat asupra ta. Cu mască, fără mască, mediul (și personalul) va fi contaminat, în ciuda dezinfectării suprafețelor după fiecare pacient. Nu vorbim de o contaminare mare, însă e de ajuns să împrăștiem niște microbi în sala de așteptare, vine următorul pacient și se alege cu microbii tăi. Fiind vorba de microorganisme străine corpului lui, acesta poate dezvolta reacții de apărare și poate avea simptomele unei răceli. Asta în cazul în care este vorba de o viroza respiratorie. Mulți pacienți nu merg la medicul de familie pentru diagnosticare și se tratează acasă, fără un diagnostic precis. Există boli cu transmitere prin aer care se aseamănă ca și simptomatologie cu niște viroze, însă sunt cu mult mai grave și au alt tratament recomandat.

Dacă vorbim de gripă, povestea este cu atât mai valabilă deoarece virusurile gripale se răspândesc foarte repede la persoanele din jur, generând epidemii. Simptomele virozei gripale apar brusc, debutând cu febră, frisoane, dureri de cap, dureri oculare, dureri musculare, dureri de gât, somnolență, uneori vertij, tuse, strănut. Gradul de contaminare a spațiului, în cazul gripei, crește exponențial.

Dacă vă regăsiți în cele de mai sus, reprogramați-vă! Anulați consultația pe perioada gripei/virozei respiratorii pentru a evita crearea epidemiilor! Evitați locurile aglomerate, spălați-vă des pe mâini, clătiți-vă gura cu apă și apă de gură, beți multe lichide și întăriți-vă imunitatea cu vitamine și minerale!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Medicamentele și reacțiile lor la nivelul cavității bucale

27 January 2019 0 Comments 14 tags

Medicamentele pot da reacții vizibile la nivelul cavității orale, astfel că medicul stomatolog poate uneori să deducă tratamentul medicamentos al pacientului. Este foarte important să comunicați medicului toată schema de

Cafeaua de weekend

14 June 2015 0 Comments 11 tags

Știați că o cană de cafea poate avea mai multe beneficii asupra organismului? Consumul moderat de cafea, 2-3 cafele maxim/zi, ne poate ajuta să influențăm pozitiv starea noastra fizică, mentală

O băutură cu efecte antioxidante

18 May 2015 0 Comments 18 tags

Utilizat în cultura asiatică de peste 4000 de ani, ceaiul verde este din ce în ce mai consumat şi în ţările occidentale. Popularitatea acestuia a crescut mai ales datorită utilizării