Tartrul, adică piatra de pe suprafaţa dinţilor este un depozit organo-mineral întâlnit la dinţii definitivi, temporari, lucrările dentare fixe şi mobile, la implanturile şi aparatele ortodontice.
10460806_316943598469105_4224079245888111732_n
Există două tipuri de tartru: supragingival şi subgingival.

Tartrul supragingival este alb-gălbui, cu consistenţă redusă la început, dar poate ajunge la un maroniu-negru atunci când se impregnează cu coloranţi alimentari sau nicotină în cazul fumătorilor. Localizarea preferenţială a tartrului este grupul frontal inferior şi deschiderea canalelor glandelor salivare. Un periaj zilnic corespunzator și folosirea aţei dentare îndepărtează placa bacteriană. Aţa dentară este indicat să fie folosită complementar în procesul igienei orale zilnice.Tartrul subgingival este de culoare închisă şi de duritate mai mare, dens şi foarte aderent de suprafaţa radiculară. El este situat în şantul gingival, sub marginea gingivală.

În general, gingiile pacienţilor cu depuneri de tartru sunt inflamate şi sângerează frecvent la periaj. De aceea, medicii stomatologi recomandă ca perii periuţelor de dinţi să fie rotunjiţi la capete, pentru a nu traumatiza ţesutul şi mai mult.
Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.

Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură. În plus, există şi un aspect estetic neplăcut, din cauza depozitelor maronii-gălbui care se observă printre dinţi.
Tartrul este poros, el adunând ca un burete placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozitul se măreşte, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.
El se poate îndepărta doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metodă denumită detartraj, care la rândul ei este de doua feluri: supra şi subgingival.Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dinților este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut. În aceste cazuri, o simplă anestezie locală rezolvă toată problema.

Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea /mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora. Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar şi osul. Acesta, în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi în cele din urma se vor pierde. Acest fenomen poartă numele de boală parodontală (aşa-numita parodontoză) şi este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Descoperită la timp, această boală parodontală poate fi stopată, iar cauza înlăturată prin igienizări şi detartraje regulate. Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacienţii cu implante dentare o dată la 4 luni.

1497978_364359467060851_504182669082794767_o
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos
Dr. L

9 thoughts on “Ce este piatra de pe dinți sau tartrul dentar?”

  1. Multumesc, foarte instructiv, pentru noi “ceilalti” ce nu suntem in tema prea bine! Tocmai am refuzat un tratament de detartrare fiindca intr-adervar am o sensibilitate mai mare. Am amanat-o pentru anul viitor, la urmatoarea vizita la dentist. Pardon: stomatolog.

    1. Multa lume are probleme cu sensibilitatea, insa cu putin anestezic local si o mana usoara toate aceste temeri dispar. Nu e placut, dar e necesar! Mergeti cu incredere la detartraj! Il recomand in fiecare an!

  2. Buna ziua. M-ar interesa ce pret are un detartraj si daca se realizeaza chiar si atunci cand sunt prezente cariile dentare. Multumesc.

    1. Buna ziua! Detartrajul la noi costa 80 ron pentru ambele arcade, insa nu este un pret standard pentru toate cabinetele. Da, se poate realiza chiar daca exista carii, cu mentiunea ca aceste carii sa fie tratate ulterior! O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Respirație urât mirositoare? Află cum să scapi de mirosul neplăcut!

4 July 2015 0 Comments 12 tags

  Studiile arată că 40% din populație suferă sau a suferit cel puțin o dată din cauza respirației urât mirositoare. De cele mai multe ori cauza acesteia se află chiar

Ce facem pentru o dantură sănătoasă?

5 May 2015 2 Comments 13 tags

Fiecare dintre noi poate respecta câțiva pași pentru a reduce riscul dezvoltării cariilor, infecțiilor și problemelor dentare. În primul rând vizita la medicul stomatolog o dată la 6 luni este

Preconcepția și vizita la medicul stomatolog

26 September 2015 0 Comments 4 tags

N-ar fi rău să te împrietenești cu dentistul înainte de sarcină! O simplă infecție bacteriană la nivel oral poate duce la complicații și în unele cazuri la pierderea sarcinii. De