Botox sau acid hialuronic? “Boticul” se obține cu botox?

Am întâlnit diverse persoane care nu știau diferența între toxina botulinică – botoxul și acidul hialuronic, mai mult decât atât, din cauza exemplelor de “botic” din mass media lumea e tentată să spună că acele persoane și-au pus botox. Fals!

Nu există nici o legătură între botox și “bot”, așa cum multă lume obișnuiește să spună buzelor cu acid hialuronic!

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic (hyaluronic) sau hyaluronan este un glicozaminoglican în țesuturile conjunctiv, epitelial și nervos. Între altele, este un hidratant biologic al pielii, care atrage și reține circa 70% din greutatea sa în apă pentru o hidratare îmbunătățită.

Acidul hialuronic (AH) este o proteină care apare în mod natural în corpul uman și este concentrat în fluidele sinoviale, în valvele inimii și ochi și este o componentă cheie a cartilajului, de aceea acidul hialuronic este foarte bine acceptat de către organism.

Această substanță de umplere este folosită pentru mărirea buzelor și diminuarea ridurilor. De asemenea are și un efect benefic asupra cearcănelor.

Efectele acidului hialuronic:

 

Acidul hialuronic ajută la reținerea apei și în alte țesuturi ale corpului, el asigurând hidratarea fibrelor de colagen și elastină. Acest lucru înseamnă articulații sănătoase, iar dacă vorbim de tegument, o piele mai fină, mai elastică, cu un aspect tineresc.

Datorită structurii sale, acidul hialuronic formează la nivelul pielii un film invizibil, transparent și elastic, acționând în același timp în profunzime, la nivelul țesuturilor. Rolul său este de a menține cele mai importante caracteristici ale epidermei tinere și sănătoase: suplețea, elasticitatea și tonicitatea.

Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient bioactiv în produsele de îngrijire a pielii a apărut odată cu descoperirea că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu vârsta. De aceea, acidul hialuronic este folosit deja de ceva timp în industria cosmetică, fiind poreclit “cheia de la fântâna tinereții” – efectele sale extraordinare de umplere a ridurilor și de netezire au fost demonstrate clinic. Tot studiile clinice au arătat că acidul hialuronic ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la estomparea cicatricilor vechi sau noi.

Ce este toxina botulinică?

Toxina botulinică sau Botox este o neurotoxină de natură proteică, fiind o exotoxină de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. Toxina este produsă de Clostridium botulinum care în trecut era deosebit de periculoasă prin intoxicații alimentare. În prezent este folosit bineînțeles în diluții mari în medicină ca medicament relaxant muscular.

Este înregistrată drept  medicament și de aceea tratamentul trebuie administrat doar în cabinete medicale, de medici din specialități recunoscute ca având acest drept legal . 

Efectele botoxului:

Toxina botulinică întrerupe temporar (4-6-8 luni) transmiterea influxului nervos care determină contracția musculaturii feței. Această metodă de relaxare a musculaturii din treimea superioară a feței duce la ștergerea sau diminuarea ridurilor de tip laba-gâștei, ”ridul leului“ (între sprâncene), ridurile frunții, repoziționarea sprâncenelor (arcuirea armonioasă), dar permite și conturul armonios al bărbiei și arcului mandibular (“Nefertiti neck-lift“)  precum și corectarea asimetriilor accentuate.

S-a demonstrat științific efectul benefic al toxinei botulinice în multiple patologii: migrenă, în vezica neurologică, polineuropatii , paralizia spastică infantilă, fisuri perianale, în boala hemoroidală, afecțiuni urologice, în unele forme de depresie, etc.

 

Rezumat:

Acidul hialuronic este folosit pentru umplere, mărire, hidratare, întinerire, iar toxina botulinica sau botoxul este folosit pentru a bloca activitatea musculară la nivelul frunții, glabelei, colțurilor ochilor sau pentru corectarea asimetriilor relaxând mușchiul hipertrofiat.

 

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *