Aparatele dentare au fost folosite încă din antichitate pentru corectarea pozițiilor vicioase ale dinților, iar in secolul 18 doi francezi au pus bazele ortodonției moderne. Deși aceste aparate au existat de multă vreme, pentru oamenii moderni acestea au fost un motiv de rușine, izolare, etc, dar cu trecerea timpului oamenii încep să realizeze beneficiile reale ale acestora și le acceptă mult mai ușor.

Aparatele dentare se recomandă în cazuri de dinți înghesuiți sau cu spații largi, dinți rotați sau dinți care nu sunt aliniați armonios în același plan.

Care sunt avantajele aparatelor dentare?

  • repoziționarea controlată, în orice plan, a tuturor dinților
  • durata de 2 ani, net inferioară aparatelor mobile
  • obținerea unor rezultate permanente
  • eficiență sporită, indiferent de vârsta pacientului
  • posibilitatea de a purta aparatul în copilărie, după eruperea dinților permanenți

Dezavantajele aparatelor dentare:

  • purtarea permanentă, 24 din 24 de ore
  • sensibilitatea dinților și disconfortul produs în primele zile după montare
  • aspectul fizic mai puțin atrăgător
  • igiena dentară îngreunată deoarece e nevoie de o atenție specială
  • dieta alimentară ușor modificată
  • vizita la medicul dentist pentru o curățare profesională se va face mai des, o dată de la 3-4 luni

Rezultatele, de multe ori spectaculoase ale tratamentului ortodontic pot fi însă umbrite de o igiena precară pe perioada purtării aparatului fix. Depunerea plăcii bacteriene poate duce la apariția cariilor sau zonelor albe demineralizate. Aceste pete albe sunt foarte greu de îndepartat, prin reminerălizari succesive, nu întotdeauna însoțite de succes.

  1. Periajul dentar este foarte important și trebuie făcut corect și meticulos (minimum 3 minute).
  2. Folosiți o periuță cu perii moi (SOFT). Este indicat periajul după fiecare masă. Dacă nu aveți periuța la îndemână după ce mâncați, puteți clăti folosind apă de gură sau măcar apă obișnuită.
  3. Periați suprafețele dentare fără aparat în mod obișnuit. Fața externă a dinților unde sunt și brackeții trebuie periată cu mișcări orizontale, insistând în zona dintre bracket și gingie.
  4. Folosiți periuțe interdentare pentru zonele mai greu accesibile

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Am nevoie de aparat ortodontic pentru a-mi îndrepta dinții?

20 January 2017 0 Comments 7 tags

Ortodonția vine din grecescul orthos, care înseamnă drept, iar odous înseamnă dinți. Ortodonția este prima specialitate din domeniul stomatologic care se ocupă de problemele de malocluzie (mușcături incorecte). Aceste mușcături incorecte

Rolul miniimplantelor

10 December 2022 0 Comments 11 tags

În timpul tratamentului ortodontic sunt aplicate forțe foarte ușoare, dar constante asupra dinților care trebuie mișcați, sprijinindu-ne pe restul dinților, cunoscuți drept ‘unități de ancoraj’. Dinții cu rol de ancoraj

Miniimplantele ortodontice

19 August 2022 0 Comments 16 tags

În timpul tratamentului ortodontic sunt aplicate forțe foarte ușoare, dar constante asupra dinților care trebuie mișcați, sprijinindu-ne pe restul dinților, cunoscuți drept ‘unități de ancoraj’. Dinții cu rol de ancoraj