Afta este o afecţiune a mucoasei orale, frecvent întâlnită.

Afta bucală sau în termeni medicali stomatita aftoasă este o leziune ulceroasă localizată de cele mai multe ori la nivel bucal, este bine delimitată, albicioasă și dureroasă. Afta bucală este diferită de herpes. Herpesul este contagios și provocat de un virus – Herpes simplex și aspectul este perlat multe “bubițe” una lângă alta. 

Care este cauza unei afte bucale?
Cauza este în mare parte necunoscută, deşi în apariţia ei sunt implicate anumite mecanisme imune de apărare a organismului. S-a ajuns la concluzia, după multe cercetări, că există anumiţi factori favorizanţi:

  • După consumul anumitor alimente: brânzeturi fermentate, ciocolată, miere, nuci, alune, condimente sau conservanţi.
  • Eupţia dentară.
  • Fumatul excesiv.
  • În cadrul anumitor afecţiuni generale: deficitul de fier, de acid folic, afecţiuni gastro-intestinale sau viroze.
  • Menstruaţia, sarcina, stresul psihic sau fizic.
  • Iritaţiile produse de protezele dentare sau alți factori mecanici.
  • Variațiile extreme de temperatură, în special frigul.


Afta poate să apară pe gingie, mucoasa obrazului sau limbă. Este o leziune mică, albă şi foarte dureroasă. Poate fi însoţită de o uşoară febră, insomnie şi lipsa poftei de mâncare.
Afta-bucala-300x225
În mod obişnuit, aftele se vindecă spontan după 7-10 zile.
Este indicat să se evite consumul de alimente picante, brânzeturi, nuci şi alune, în această perioadă. Acordaţi atenţie momentului în care apar, pentru a depista cauza.

Tratamentul aftelor se bazează pe aplicarea de unguente dezinfectante, imuno-stimulatoare şi vitamine. Aceste preparate sunt indicate în special la persoanele car au mai multe leziuni odată şi care se vindecă greu.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?

12 September 2016 3 Comments 9 tags

În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale

Ce este piatra de pe dinți sau tartrul dentar?

2 June 2015 9 Comments 35 tags

Tartrul, adică piatra de pe suprafaţa dinţilor este un depozit organo-mineral întâlnit la dinţii definitivi, temporari, lucrările dentare fixe şi mobile, la implanturile şi aparatele ortodontice. Există două tipuri de

Află de unde vine respirația urât mirositoare

26 February 2016 0 Comments 4 tags

Respirația urât mirositoare, atât de comună și totuși este greu de adus în discuție de către pacienți! Respirația urât mirositoare reprezintă mirosul neplăcut care se emană din cavitatea bucală. Cam